Board

 

Directorul Festivalului: Copel Moscu 

 

Născut în 1953, Copel Moscu a absolvit Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, şi ulterior a lucrat la Studioul de Film Documentar Sahia. Unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în Documentarul Românesc din anii ‘80 (împreună cu Ovidiu Bose Paştină, Tereza Barta, Laurenţiu Damian, Sabina Pop), a fost un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinemato- grafic în filme subversive, controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ la nivel de concept şi formă, o critică energică a regimului comunist - filme interzise de cenzură perioadei. Copel Moscu a creat peste 50 de filme de scurt şi lung metraj în calitate de regi- zor şi scenarist, pentru care a obţinut peste 25 de premii internaţionale şi naţionale (ŞCOALĂ SERALĂ, PE MALUL OZANEI, ŞCOALA MEA IUBITĂ, EPOCA DE BRONZ, VA VENI O ZI şi AM ALES LIBERTATEA). În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC) şi artă video la Universitatea de Arte Bucureşti (UNARTE) şi este un cunoscut consultant artistic pentru televiziune şi cinema. În anul 2010, consecvent cu viziunea sa liberală, inovatoare şi cu devotamentul său pedagogic, şi-a asumat provocarea de a oferi publicului românesc, în special studenţilor de la film şi arte vi- zuale, primul Festival Internațional de Film Experimental din România.


 

Selecționer: Mihai Fulger

 

Mihai Fulger este jurnalist, critic şi selecţioner de film. Începând cu anul 2002, a publicat peste 1.000 de articole pe diferite teme legate de film, în mai multe publicaţii cu profil cultural sau generalist, precum şi pe Internet. Prima sa carte publicată este un volum de interviuri, „«Noul val» în cinematografia românească”, pentru care a primit premiul „George Littera” al Asociaţiei Criticilor de Film din România. A tradus şi redactat o serie de cărţi de film. Este membru al Asociaţiei Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). A fost membru al juriilor FIPRESCI la festivaluri internaţionale de film, cum ar fi Varşovia (2008), 16 Transilvania Cluj (2010), Pusan (2010), Durres (2011) şi Arsenals Riga (2011). S-a ocupat cu selecţia şi a fost membru în juriul mai multor festivaluri de film din România şi a fost implicat în organizarea altor festivaluri. În 2010, a fost membru în juriul de preselecţie pentru Premiile Gopo ale industriei de film din România.


 

Producător Festival, Director de PR: Codruța Crețulescu

 

Absolventă de Jurnalism şi Limbi Străine, Codruţa Creţulescu are o diplomă de masterat în Lingvistică Aplicată conferită de Universitatea Bucureşti în 2007. După ce a scris, timp de patru ani, critică de film, televiziune şi muzică pentru revista „Republik”, în 2007 a început să colaboreze cu Tudor Giurgiu în calitate de consultant de scenarii pentru Libra Film şi coordonator al catalogului “Romanian Films”. În plus, a lucrat ca agent de presă şi traducător în engleză pentru diverse filme ale „Noului Val”. Începând din 2008, este coordonatoar al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti şi corespondent al site-ului LiterNet.ro la festivalurile de la Berlin, Cannes şi Veneţia. În 2011, a contribuit, cu un studiu despre folosirea umorului în cinematografia românească, la recent publicatul volum colectiv „Noul cinema românesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu”. Din 2010 este membru asociat al organizaţiei profesionale a Criticilor de Film din România.


 

Producător Festival: Marius Copel

 

Născut în București în 1983, în deceniul întunecat al erei ceaușiste, Marius Copel și-a urmat chemarea pentru artă încă de la o vârstă foarte fragedă, interpretand roluri în piese de teatru pentru copii independente, jucate în limba engleza. Cu trecerea timpului, și-a urmărit pasiunea pentru arte și media, studiind jurnalismul, cinema- ul și artele video. Lucrând la filme documentare ca regizor secund și documentarist, dezvoltând și producând emisiuni de televiziune și on-line, își fondează propria companie în anul 2007. În aceeași perioadă co-produce evenimente culturale în București și Berlin. Între 2009 și 2011 se apropie de lumea artelor vizuale digitale și regizează filme 18 experimentale, descoperind un teritoriu nou și fascinant. Cu toate acestea, interesul său profesional principal rămâne filmul narativ. În prezent, Marius își continuă activitatea de realizator și scenarist, creând proiecte mai ales în direcția filmelor de gen, thriller sau mistery.