Juriu

 

JURIUL COMPETIȚIEI

 

Stejărel Olaru

 

Stejărel Olaru (n. 1973) a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti în 2000 şi Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti în 2002. A obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare şi informaţii în 2010. A fost direc- tor general al Institutului de In- vestigare a Crimelor Comunismu- lui în România între 2006 şi 2010. În prezent, este lector universitar, titular al cursului de Istorie a ser- viciilor secrete românești. A publicat o serie de cărţi şi numeroase articole pe teme de istorie recentă şi activitate a serviciilor secrete. A realizat şi a colaborat la realizarea a numeroase filme documentare ale căror teme reflectă interesele sale de cercetare.


 

 

Alin Tasciyan

 

Alin Tasciyan s-a născut în 1969 la Istanbul. A absolvit cursurile de jurnalism şi relaţii publice la Uni- versitatea din Istanbul în 1991. În acelaşi an, şi-a început activitatea la revista „Milliyet Art Review” şi la cotidianul „Milliyet”. Timp de 16 ani, a lucrat pentru acest trust media. În acest interval, a realizat o serie de programe de cinema pentru canalul cul- tural al Radiodifuziunii naţionale din Turcia şi pentru canalul de televiziune TRT2. Din 2008, este critic şi editorialist la cotidianul „Star” şi realizează un program intitulat „Filme tematice” pentru canalul de ştiri 24. Colaborează cu o serie de festivaluri de film din Turcia în calitate de consultant şi programator şi a fost membru al juriului în numeroase festivaluri internaţionale. Este membru al Academiei Europene de Film. În prezent, este vicepreşedinte FIPRESCI.


 

 

Jay Weissberg

 

Născut la New York, Jay Weissberg trăieşte de mai mulţi ani la Roma. Scrie critică de film pentru revista „Variety” din 2003, călătorind în toţi aceşti ani la festivaluri de film din Europa, Orientul Mijlociu şi America Latină. Alături de arti- colele dedicate cinematografului contemporan, tratează aspecte ale filmului mut, contribuţii pe această temă fiindu-i publicate în catalogul Festivalului Filmului Mut de la Pordenone, respectiv „Cinema Ritrovato” din Bologna. Este solicitat frecvent în juriile fes- tivalurilor de cinema, a susţinut numeroase dezbateri cu privire la starea actuală a cinematografului contemporan şi a criticii de film şi a desfăşurat o activitate de mentorat în cadrul unor programe pentru tineri critici de film la Rot- terdam, Berlin şi Abu Dhabi.


 

 

Želimir Žilnik

 

Želimir Žilnik (născut în Niš în 1942; în prezent locuieşte şi activează în Novi Sad) este un important cineast sârb. Žilnik este renumit ca iniţiator al genului „docudramei”. De la bun început, filmele sale s-au concentrat asupra unor probleme de actualitate, prezentând aspectele sociale, politice şi economice ale vieţii coti- diene. După ce a avut de înfruntat cenzura în Iugoslavia, Žilnik a petrecut jumătatea anilor ’70 în Germania, revenind în Iugosla- via la sfârşitul deceniului opt. În paralel cu munca sa neîntreruptă de regizor şi producător, Žilnik a desfăşurat şi activităţi educative. Din 1997, a fost mentor, profesor şi producător executiv în cadrul multor ateliere internaţionale pen- tru studenţi din întreaga Europă de Sud-Est.