Mâine începe Prima Ediție CINEPOLITICA – Festivalul Internaţional al Filmului Politic!

Prima ediţie Cinepolitica – Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, este precedată de o avanpremieră de patru zile (11-14 iunie) la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR).

 

Astfel, aseară, începând cu ora 17:00, a avut loc evenimentul Remember: 13-15 iunie 1990, în cadrul căruia s-a difuzat filmul-document Piața Universității – Romania, în regia lui Sorin Ilieșiu, Vivi Drăgan Vasile și Stere Gulea. Evenimentul a avut loc în prezența realizatorilor Sorin Ilieșiu și Vivi Drăgan Vasile. Proiecția a continuat cu filmele de instructaj din Programul special „Poliția secretă” și, de la ora 21:30, lungmetrajul laureat cu Oscar Viețile altora (2006).

 

Avanpremiera Cinepolitica se va încheia astăzi, joi, 14 iunie, cu Programul special „In memoriam Václav Havel”. Astfel, de la ora 18:00, se va difuza în premieră românească documentarul Cetăţeanul Václav Havel pleacă în vacanţă, o reconstituire cu mult umor şi simţ ironic a unui episod din viaţa de disident a lui Havel. Proiecţia va fi urmată de Václav Havel la Cetatea din Praga (2009), un documentar care trece în revistă primele şase luni de preşedinţie ale lui Havel. Proiecția va avea loc în prezența regizorului filmului, Petr Jančárek, documentaristul personal al lui Václav Havel, care va prezenta, în premieră absolută, un teaser dintr-un documentar despre ultimii ani din viaţa lui Václav Havel. De la ora 21:30, proiecţia va continua cu lungmetrajul Plecare (Leaving, 2011), unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară lansată în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova 2011.

 

Doamna / The Lady (Luc Besson, France | UK, 2011)

 

Doamna / The Lady (Luc Besson, France | UK, 2011)

 

Începând de mâine, cinefilii sunt invitați la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu unde se va desfășura prima ediție a Cinepolitica – Festivalul Internațional al Filmului Politic, care va debuta cu o premieră românească difuzată în proiecție unică – Doamna / The Lady, cel mai recent film regizat de Luc Besson. Doamna spune, în paralel, povestea mişcării pro-democraţie din Myanmar şi povestea de dragoste dintre Aung San Suu Kyi (Michelle Yeoh) şi soţul ei, Michael Aris (David Thewlis), dragoste care a supravieţuit, în pofida distanţei mari, a separărilor de lungă durată şi a regimului periculos de ostil: în timpul alegerilor generale din Burma, în anul de graţie 1990, Suu Kyi era secretarul general al Ligii Naţionale pentru Democraţie, partid care a obţinut 59% din voturi şi, prin extensie, 81% din locurile în parlament – în ciuda victoriei, Suu Kyi a fost reţinută sub arest la domiciliu, situaţie în care a rămas vreme de aproape 21 de ani, fiind eliberată de abia în 2010.

 

Avanpremiera Cinepolitica este organizată cu sprijinul Staropramen, berea pragheză numărul 1 în lume. Vă așteptăm la un film bun și o bere rece!

 

 

 

Festival organizat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), Universităţii Naţionale de Arte (UNArte), Universităţii Bucureşti, Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Uniunii Cineaştilor din România.

 

Parteneri media: TVR, Cinemagia, 24 Fun, Radio Guerilla, Evenimentul Zilei, RTV-Net, Kamikaze, Port.ro, Liternet, CinemaRx, Cinefan, Filmreporter, MyMagicStar, Romania Pozitiva, Urban Things, Cultcubeu.

 

 

Codruța Crețulescu PR & Media - codruta [at] cinepolitica [dot] ro